Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. ...

 

Στο συνέδριο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο του Δήμου Πλωμαρίου με Θέμα «Πυθαγόρας – Προγράμματα Επιστημονικής Έρευνας στο Ε.Μ.Π.», παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο   ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας κ. Νίκος Σηφουνάκης.
Αφού ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κώστα Μουτζούρη για την πρόσκληση να παραβρεθεί, τον συνεχάρη γιατί επέλεξε να πραγματοποιήσει το συνέδριο στη γενέθλια γη του τη Λέσβο και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που επί ενάμισι αιώνα διαδραματίζει στην ανάπτυξη της χώρας το Πολυτεχνείο της Ελλάδας.
Ειδική αναφορά έκανε στα ερευνητικά προγράμματα του Ε.Μ.Π. και στη συνεργασία που είχε με την Σχολή Αρχιτεκτόνων  και τις μελέτες που εκπόνησε για λογαριασμό του Υπουργείου Αιγαίου την περίοδο 2000-2004, που οδήγησαν στη σύνταξη και στην έκδοση  των Προεδρικών Διαταγμάτων για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς  της Λέσβου και των νησιών του Αιγαίου γενικότερα.
Στη συνέχεια ανέλυσε την προοπτική που διανοίγεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρώπη, και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ε.Μ.Π.
Στο πλαίσιο αυτό η ίδρυση του «Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας» ανοίγει νέους ορίζοντες για την Ευρώπη στο χώρο της έρευνας και των τεχνολογικών εφαρμογών.
Τέλος τόνισε, ότι η στρατηγική της Λισσαβόνας, για την  οποία  η χώρα μας έχει δεσμευτεί να συμπορευθεί στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της Ευρώπης προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική, περνάει μέσα από την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.